16 Temmuz 2015 Perşembe

Sahalin - Sakhalin - Сахалин


       Sahalin oblastı... Rusya'da bir ada. Ülkenin en büyük adası. Rusya'da demişsem aklınıza St. Petersburg veya Moskova gibi bir yer ve konum gelmesin. Ayrıntıya giriyorum.
       Rusça versiyonuyla Сахалин dünyanın açık ara uzak uçlarından biri. Ülkenin en doğuda olan yeri denilebilir, tabi buna ek olarak Kamçatka yarımadasını da dile getirmemiz gerekir. Malum başkente olan uzaklığı Kamçatka'nın 4 bin küsür kilometre. Bu da onu Sahalin ile birlikte ülkenin en doğuda bulunan bölgelerinden yapmakta. Aşağıdaki fotoğrafta Rusya haritasını ve bu harita içerisinde kırmızıyla gösterilmiş olan Sahalin bölgesinin konumunu görmektesiniz. Aslında, haritaya baktığınızda Japon adalarının bir uzantısı olduğunu çabucak anlıyorsunuz zaten Hokkaido ile aralarında çokta fazla bir uzaklık yok.



       Gelelim adanın insanlarına ve tarihine..Adanın yerlilerini Ainu, Oroks ve Nivks adlarındaki insanlar oluşturmakta. Önceleri Çin kontrolü altında olan bölge 18. ve 19. yüzyıllarda, Rusya ve Japonya arasında yaşanan savaşlarda önemli konulardan biri olarak yer almış. İkinci dünya savaşının sonlanması, Sovyet Rusya'nın galipler, Japonya'nın ise mağluplardan biri olmasında olacak ki ada en sonunda Rus toprakları arasına katılmış. Japonya'nın adayı Ruslara kaptırmasının bir sonucu olarak, ada yerlilerinden Ainuların büyük bir kısmı Hokkaido adasına göç etmiş. Buradan şunu çıkarabiliriz ki Ainular Japon kökenli bir halk olabilir, emin değilim. Netice o ki ada o günden bu yana Rus bölgesi ve oblastlarından biri. Bu arada açıklama gereği hissettim; Oblast, Rus yönetim sistemi içerisinde, özerk cumhuriyet statüsünden sonra gelen, eyalet - bölge anlamına gelen Slav kökenli bir kelimedir.


Sahalin Oblastı Bayrağı


       Peki benim Sahalin ile işim ne? Valla bir işim yok, olacağını da hiç ama hiç sanmıyorum. Seyahat etmek arzusuyla bakılan dünya haritasında "aga burası neresi" dememden kaynaklanan ve ilgimi çeken bir yer. Bunun yanında daha bir sürü ilginç yer de öğrendim merak nedeniyle ama belki onları başka zaman konu edinip yazarım. Şimdilik benden bu kadar...