3 Mart 2016 Perşembe

Komşuda Futbol & Tribünün Gerçek Sahipleri

       Komşuda futbol... Komşudan kastımın Yunanistan olduğunu baştan belirteyim. Yunan futbolu üzerine 'öyle güzel, böyle güzel' tarzında cümleler kurmayacağım kesin. En az bizim ligimiz kadar vasat, hatta ondan daha da kötü durumda.




       Ülkemizde de yaşanan hakem tartışmaları, şike süreci, kulüplerin kavgaları, yönetimlerin çıkar çatışmaları orada da mevcut. Öyle ki Olympiakos'un başkanı sanırım şu anda Yunanistan Futbol Federasyonu başkanı, aynı zamanda kendisi para babalarından biri olarak biliniyor. Panathinaikos'un dillendirdiğine göre bu şahıs Olympiakos yoluyla kara para aklıyor. Bu uygulamayı Roman Abramoviç zaten Chelsea'yi alarak dünyanın gözü önünde yapıyor, Yunanistan'da yapılsa ne fark edecek. Bunda pekte şaşılacak durum yok. Yunanistan'daki durumun vahim tarafı, Yunan futbol tutkunlarının (Olympiakos taraftarı hariç) federasyon başkanının her fırsatta Olympiakos'un önünü açtığını düşünmesi. Tabi Olympiakos'un her maçında bilerek ya da bilmeyerek yapılan her hata karşıt görüştekilerin daha da çileden çıkmasına neden oluyor, taraftarı çığırından çıkarıyor.



       Karşıt görüşte olanlar Yunanistan'ın ve tabi ki de dünyanın en önemli ultras grupları olunca dikkate değer olaylar yaşanıyor. Geçen sezon oynanan Panathinaikos - Olympiakos derbisinde ev sahibi takımın meşhur kale arkası tribünü Gate 13, açtığı pankartta maç öncesi niyetini çoktan belli etmişti. Pankartta 'War Zone' yazıyordu ve daha rakip takımın futbolcuları sahaya girer girmez olaylar başladı. Panathinaikos hükmen mağlup sayılıp -3 puanla da cezalandırıldı. Sezon boyunca irili ufaklı diğer takımların da bu tarz eylemleri oldu. Bu eylemlerden biri de dün akşam yine bir derbide yaşandı. Yunanistan Kupası yarı final ilk maçında Paok, Olympiakos'u ağırladı. Rakip takım maçı 1-2 önde götürürken Paok son dakikada bir pozisyon yakaladı. Rakip takım kalecisi Paok oyuncusunu ceza sahası içerisinde yere düşürdü ve herkes doğal olarak penaltı bekledi. Hakem penaltıyı vermeyince Paok taraftarları sahaya indi ve hakem maçı tatil etti ki maçta son dakikalar yaşanıyordu.



       Geçtiğimiz sezonlarda yaşanan ve artarak devam eden bu olaylar Yunanistan Futbol Federasyonunu bizdeki gibi Passolig benzeri bir uygulama tasarlamaya yöneltti. E tabi komşuda bizdeki gibi maça çekirdek çıtlamaya giden kitleler yok denecek kadar az. Birbirlerini gördükleri yerde öldürecek gruplar bu durum karşısında bir olup tribünlerin kendilerinin olduğunu, buna karşı birlikte hareket ederek tribünlerini korumayı amaçlıyorlar. Şiddeti savunduğumu söylemiyorum ancak takdir edersiniz ki Passolig sonrası tribünlerimizin hali ortada. Tribünlerin ultraslara ait olduğunu düşünen biri olarak Yunanistan gibi ultras kültürünün en önemli duraklarından birinde böyle bir uygulamanın tutacağını, daha doğrusu uygulanabileceğini hiç sanmıyorum. Umarım düşündüğüm gibi olur.

       Yunanistan'da tribünün gerçek sahipleri kimlerdir diye soracak olursanız liste şu şekilde, en azından bu benim listem. Meşaleleri bol olsun :)

       Panathinaikos - Gate 13 
       Olympiakos - Gate 7
       Aek - Original 21
       Aris Thessaloniki - Super 3
       Paok - Gate 4

Panathinaikos - Gate 13
Olympiakos - Gate 7

AEK - Original 21

Aris Thessaloniki - Super 3
Paok - Gate 4