29 Aralık 2012 Cumartesi

Koleksiyon...

     

       Coins coins coins...

       Boş zaman bulmanın bir getirisi olarak tekrardan para üzerine yoğunlaştım diyebilirim:D Bu sebeple daha önce koleksiyonculukla alakalı yazdığım birkaç şey üzerine yenilerini ekleyeceğim.

       Para koleksiyonu yaparken dikkat etmemiz gerekenlerden bahsetmek istiyorum.Koleksiyon genellikle iki amaçlı yapılmakta;yatırım ve hobi.Bu sebeple bazı ayrıntılar içermektedir madeni para koleksiyonu.Kaynaklarınızın kullanımdan ve ürünlere nerelerden ulaşabileceğinizden daha önceden bahsetmiştim. Şimdi de paraların derecelendirilmesinden bahsetmek istiyorum.Ülkemizde genellikle iki tabir kullanılmaktadır.Bunlar;çil çil (genellikle sadece çil adıyla kullanılır) ve çilaltı kavramları.Çil en iyi durumdaki paralar için kullanılmaktadır(yeni,parlak,zara görmemiş paralar için).Çilaltı da çil kavramının bir alt kategorisini temsil etmektedir.Örneğin çil bir madeni paraya 10 üzerinden 10 ile 8 arası bir puanlama yaparsak çilaltı için bu puanlama 4 ile 7 arasında olur.

       Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkeler, kendi madeni para koleksiyonerleri için çok farklı derecelendirme sistemleri geliştirmişlerdir ancak kategori başlıkları aynıdır.Bunlar;
  • Good %10
  • Very Good %25
  • Fine %50
  • Very Fine %75
  • Extra Fine %90
  • About Uncirculated %95+Luster
  • Mint State (MS 60 to 65) %100 +Luster
  • Mint State (MS 66 to 70) %100+Full Luster

Derecelendirme için bir örnek



       Yukarıdaki tabloda adı geçen birkaç ifadeden de söz etmeliyim. Uncirculated kavramı koleksiyonculukta piyasaya(dolaşıma)çıkmamış para anlamına gelmektedir.Yani darphaneden satın alınan özel para ve benzerleri gibi. MS kavramıysa Birleşik Devletler'in kullandığı derecelendirme sistemidir.Yukarıdaki tabloda belirtildiği üzere MS derecelendirme sistemi 60 ile 70 rakamları arasındaki sayılardan oluşur.Paranız incelendikten sonra ona göre bir rakam verilir ve rakamınız ne kadar yüksekse paranızın değeri o kadar artar.




       Şimdilik benden bu kadar...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.