7 Ağustos 2014 Perşembe

Anthony Bourdain




      Anthony Michael Bourdain... Bu yazıda adı geçen şahıstan ve programlarından bahsedip bilgi vermeye çalışacağım. Kim mi bu adam? Programlardan edindiğim izlenim doğrultusunda onun tam bir yemek yeme delisi olduğunu söyleyebilirim. Zaten Bourdain'in aşçılıktır, mutfaktır bu alanlarda oldukça başarılı ve kariyerli biridir. Dünyaca ünlü restoranlarda ünlü şeflerle çalışmışlığı vardır. Aynı zamanda o da çok ünlü bir şeftir. Yanılmıyorsam Brasserie Les Halles'te baş şef. Dolayısıyla yemek yemeyi sevmesi, bunu takipçileriyle paylaşması hiçte şaşılacak bir şey değil. Amerikalı şefimiz aynı zamanda yazardır da.






       Peki Bourdain'in programları...? Home Tv sayesinde Trave Channel için yaptığı No Reservations programıyla tanıdım kendisini diyebilirim. Şimdilerde yine Home Tv'de, bu kez Cnn için yaptığı Parts Unknown programı yayınlanmakta. Beni ilgilendiren kısmı ise programlarının içeriği. Bourdain her bölüm için farklı bir ülkeye gider. Programın esas amacı gereği o ülkenin yemek kültürünü detaylıca gösterir; bazen onu bir sokak satıcısının tezgahında, bazen de çok şık bir restaronda görebilirsiniz ama Bourdain bunları yapmakla da yetinmez. Programın güzelliği de bu noktada açığa çıkıyor bence. Bourdain, ziyaret ettiği ülkenin yemeklerini tanıtıp tadarken bir yandan da o ülkenin güzelliklerini, tarihini, doğasını kendince paylaşmaya çalışıyor. Bununla da yetinmiyor, gittiği ülkenin siyasi-politik geçmişiyle ilgili dönüm noktalarını el verdiğince anlatmaya çalışıyor. Örnek verecek olursak eğer Bourdain Kamboçya'ya giderse(ki gitti) yukarıda bahsettiğim konulara değinir ama Kamboçya'da '70li yılların ikinci yarısında yaşanan Pol-Pot katliamından bahsetmekten kaçınmaz. Kısacası imkanınız ve vaktiniz varsa bu adama rastladığınızda hemen zaplamayın. Programlarıyla 10 adaylık ve 3 Emmy ödülü kazandığını düşünecek olursak programı sevmemin ve size tavsiye etmemin yanlış bir tarafını göremiyorum :)






       İlk paragrafın sonunda o bir yazardır demiştim. Evet, bildiğim kadarıyla 7-8 kitabı vardır ve bu kitaplardan en meşhuru Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly kitabıdır. New York Times Bestseller'ları arasına adını bu kitapla yazdırmıştır.





       Sanırım bu yazının sonuna gelmiş bulunmaktayım. Elbette Anthony Bourdain hakkında yazdıklarım özetin de özeti. Hatta onun hakkında bilmediğim diğer ayrıntıları ve şeyleri de düşünecek olursak bu sadece bir tavsiye yazısı olur. Zaten bu yazının amacı da o.


Anthony Bourdain Parts Unknown programı çekimlerinde, Myanmar.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.