12 Ağustos 2014 Salı

Wrocław

     

       Wroclaw... Zamanında bir Alman toprağı olan Wroclaw çoğu kez Breslau diye bilinir bu geçmişiyle. Tarihi Silezya Bölgesi'nin aşağı kısmının başkenti ve yönetim merkezidir.

       Odra Nehri üzerinde kurulu olan şehir Polonya'nın en büyük dördüncü, ekonomik anlamda da ikinci en büyük şehridir. Odra'nın etkisiyle şehir adeta bir adalar şehridir. Tabi tam anlamıyla bir adadan diğer bir adaya gidiyorsunuz gibi bir şey söz konusu değil. Şehrin her yeri birbirine köprülerle bağlanmış durumda. 2016 Avrupa Kültür Başkentliği'ne ev sahipliği yapacak kent zengin tarihi ve özellikle mimari alanındaki güzelliğiyle turistlerin ilgi odağı Polonya kentlerinden biridir. Şunu söylemek gerek ki turistlerin çoğu Alman, bunun nedeni de başta da söylediğim gibi şehrin Alman yönetiminde uzun yıllar kalmış olması; aynı zamanda Wroclaw hatırı sayılır miktarda Alman  nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır.


Wroclaw Şehir Simgesi

Aşağı Silezya Bölgesi Eyalet Bayrağı

       Şehir, birçok üniversiteye ev sahipliği yapar, bunun sonucu olarak öğrenci nüfusu yüksek bir şehirdir. Öğrenci nüfusunun olduğu yerde aktivitenin de eksik olmayacağını düşünürsek Wroclaw da eğlence açısından farklı tarzda eğlence arayanlara fazlaca seçenek sunabilecek kapasiteye sahip bir kent.

       Wroclaw'da tam tamına yüz yirmi beş gün kaldım; Erasmus programı kapsamında College of Management Edukacja'da eğitim gördüm. Tahmin edebileceğiniz üzere Erasmus'ta okumak aslında okumamak gibi bir şey... :) Bir aylık bir okul programının üstüne bir aya yakın okula gitmediğimi hatırlıyorum. Dini bayramlarıdır, 1 Mayıs'tır, hafta sonuyla tatillerin birleştirilmesidir derken neredeyse Haziran'ı bu şekilde karşıladım. Haziran'da ise iki haftada tam dört ders verdik ve hepsinden de geçtik :) Tabi tüm bu serüven içerisinde çok şükür ki Köln'e, Berlin'e, Krakow-Auschwitz'e, Prag'a, Bialystok'a ve en güzeli de Barcelona'ya gidebilme fırsatını yakaladım. İlerleyen günlerde Barcelona'yla ilgili kesinlikle bir yazı yazmayı düşünüyorum. Wroclaw'a dönecek olursak; birkaç fotoğrafla şehri tanıtmak istiyorum ki fotoğrafları ben çektim. Fotoğraf makinesini kullanmama izin veren słodkie kıza teşekkürler.


Wroclaw - Rynek



Wroclaw - Rynek



Wroclaw - Rynek

       Yukaridaki fotoğlarda Wroclaw'ın merkezi olan Rynek - Ratusz Bölgesi'ni görüyorsunuz. Polonya'daki hemen hemen her şehirde olan ve Stare Miasto yani eskişehir dedikleri bölgeler yer almakta. Büyük bir alanda, çok güzel binaların ve cafelerin yan yana sıralandığı ve genellikle büyük bir kilisenin de yer aldığı mekanlar olarak karşımıza çıkıyor.



Hala Targowa


Hala Targowa, 1908 yılında yapılmış bir bina. Yerel üreticilerin ürünlerini sattığı bir pazar. İçeride günlük taze sebze-meyve bulabilme imkanının yanında et ürünlerinden çiçeğe kadar farklı şeyleri bulabileceğiniz bir yer. 




Centennial Hall


       Centennial Hall, orijinal adıyla Hala Stulecia belki de Wroclaw'ın en önemli tarihi mekanı. Mekan, Wroclaw hayvanat bahçesi, Japon bahçesi ve Multimedya şelalesi diye çevirebileceğimiz mekanların hemen yanında  bulunmaktadır. Bu nedenle tek seferde çok güzel üç-dört mekanı tek seferde gezmeniz mümkün hale geliyor. Salon, Wroclaw'ın Alman İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu dönemde yaptırılmış. Bildiğim kadarıyla salon, Prusya kralı 3. Frederik William'ın Napolyon'a karşı kazandığı Leipzig savaşı anısına yaptırılmıştır. Mimarı Max Berg'tir. Eser zamanla yeni eklemelerle daha da büyümüştür ve sahip olduğu büyük kubbe onu dünyanın en büyük kubbesine sahip binalardan biri yapar. Üçüncü Reich zamanında Adolf Hitler burada partisi N.S.D.A.P için bir konuşma yapmıştır. Günümüzde Centennial Hall turistlerin uğrak bir mekanı olmakla birlikte çeşitli sempozyumlar ve konferansların düzenlendiği bir yerdir.


Wroclaw Katedrali





            Lehçe Ostraw Tumski, İngilizcede Cathedral İsland olarak bilinen katedral adası asından da anlaşılacağı üzere adeta dini kompleksler bütünü. Polonya’nın, Avrupa’nın en dindar ülkesi olduğunu göz önüne alırsak Wroclaw’ın hemen her yerinde kocaman kiliseler görmek sizi şaşırtmamalı. Bu arada Katedral Adası şehrin en eski yerleşim yeri olarak bilinmektedir. Ada, Katolik okulları ve Katolik cemaatine ait binalarla çevrelenmiş durumda.
Son bir bilgi daha. Lehçede ł harfi mevcuttur ve bu harf İngilizcede genellikle L şeklinde gösterilir ancak Wroclaw kelimesinde olduğu gibi L olarak görülen harfler V şeklinde olur. Wroclaw’ın orijinal Lehçe hali Wrocław’dır.


Şehrin futbol takımı Slask Wroclaw



 








       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.