14 Ağustos 2014 Perşembe

E-ticaret




       Epeydir e-ticaret üzerine araştırıp duruyorum. Sağladığı fırsatlar ve geliri düşününce beni cezbetmesi gayet doğal. Biliyorsunuzdur ülkemizde ve dünyada birçok e-ticaret sitesi iş yapmakta ve sektör her geçen gün daha da büyümekte. Temelleri, 90'lı yılların ortalarından itibaren hızlıca kullanımı artan internet sayesinde atıldı. Son yıllarda ise sektör inanılmaz büyümüş durumda.







       Bu alanda çok kısa bir deneyimim oldu. Gittigidiyor'dan sadece on günlüğüne, birkaç adet madeni paramı listeledim, satılmasını bekledim ama olmadı. Tabi bu noktada bir gerçekle karşılaşıyoruz; üyesi olduğunuz sitede listelediğiniz ürünün belkide dört - beş ay alıcı bulamama ihtimalini düşünmelisiniz ve sabırlı olup beklemelisiniz. Ayrıca satmaya çalıştığınız ürünün özelliklerini iyice belirtmelisiniz. Bence en önemli ayrıntılardan biri de geniş bir ürün yelpazesine sahip olmanız. Tek bir ürün formatına odaklanırsanız sadece o formatın müşterilerine hitap etmiş olursunuz. Ürünlerinizin kapsayıcılığını ve herkes tarafından alınabilirliğini incelemelisiniz. Ürün demişken çok sofistike şeylere gerek yok. Örnek verecek olursak eğer yurt dışına satış yapacaksanız Ebay'de Türkiye'den satış yapan insanların gönderdikleri ürünleri incelemenizi tavsiye ederim. Sıradan bir kola bardağı bile 10$'a alıcı bulabiliyor.






       Ebay'den satış yapmayı düşünmekteyim. Tabi benim için en önemli soru sattığım ürünü yurt dışına para ödemeden nasıl göndereceğim sorusuydu. Bu konu üzerine internette fazlaca araştırma yaptıktan sonra cevap şöyle şekilleniyor. Eğer Ebay'den veya diğer e-ticaret sitelerinden yurt dışına satış yapacaksanız ürün bedeline ek olarak alıcıya "shipping cost" yani kargo bedeli de göstermeniz gerekmektedir çünkü hiçbir kargo firması yurt dışına sizin "alıcı öder" formatıyla kargo yollamanıza izin vermez. İlla belli bir meblağ sizden alınacaktır. Bu nedenle satış yaparken kargo bedelini de fiyata ekleyin. Tabi en uygun kargo firmasını bulmanız da gerekiyor. Bununla birlikte kargo firmalarının gramaja bağlı olarak listeledikleri fiyatları inceleyin. Şöyle ki 10 gramlık ürün ile 100 gramlık ürünün yurt dışı kargo bedeli değişecektir. Bu kısma özellikle dikkat etmenizi tavsiye ederim. Ben henüz satış yapma işine girişmedim. Biraz daha araştırmam gerektiğini düşünüyorum. En önemlisi de sağlam bir ürün listesi oluşturmam gerekiyor. Henüz bu işlere ayıracak vaktim ve param yok :) Ama çok yakında başlayacağım.









       Bu konudaki son tavsiyem satış yapmayı düşündüğünüz sitelerin satış politikalarını bilmeniz yönünde olacak. Ebay'i baz alarak açıklamaya çalışayım. Eğer Ebay'e yeni üye olursanız ve ürün listelerseniz başta size on adet ürün listeleme ve maksimum 500$ kazanç sağlama hakkı tanınıyor. Ebay'in bunu yapmasının nedeni nasıl bir satıcı olduğunuzu anlamaya çalışmak. Yaptığınız satışlardan alıcıların size yazdığı yorumları Ebay düzenli olarak inceler. Eğer negatif bir geri dönüş almışsanız Ebay önünüzü açmaz çünkü Ebay ve diğer siteler için satıcılardan ziyade alıcıların memnnuniyeti daha ön planda tutulur. Alıcılardan alığınız yorumlar pozitifse Ebay başlarda önünüze koyduğu kotayı kaldırır ve "top rated seller" olma yolunda hızla ilerlersiniz.






       Şimdilik benden bu kadar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.